Постојат многу варијации на тема Тирамису, и сигурни сме дека сте пробале барем еднаш да го направите овој неодолив десерт. Сепак, еве нешто малку поразлично (особено ако ви останало малку суво колаче кое е веќе засушено).

 

Тирамису

By Гастронаутка Published: June 11, 2012

    Постојат многу варијации на тема Тирамису, и сигурни сме дека сте пробале …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Жолчките убаво изматете ги со шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете го нескафето растворено во водата и маскарпонето, измешајте, а потоа додадете ја и изматената слатка павлака и повторно измешајте.
    2. 2.Белките изматете ги посебно, а потоа внимателно, со бавни и нежни движења измешајте го шлагот со претходно направената смеса.
    3. 3.Пишкотите или некое суво колаче (ако сте правеле нешто претходно како шарен куглоф или слично, па останало малку) натопете ги со малку рум и ставете еден слој во повисоки и почироки чаши.
    4. 4.Покријте ги слој од направената смеса, а потоа продолжите да редите еден слој пишкоти, еден слој смеса додека не ги наполните чашите.
    5. 5.Завршете со слој од смесата и украсете со малку несквик или какао и неколку ливчиња свежо нане. Оставете ги чашите да отстојат во фрижидер неколку часа пред да ги послужите.