Иако ајварот важи за традиционално зимско јадење, овој домашен национален специјалитет може да се употребува и во текот на целата година (се разбира ако не сте го изеле до сега:)) .Овој рецепт освен што е екстремно вкусен, изгледа и декоративно совршено.

Ајвар коцки

By A.A.З Published: October 17, 2012

    Иако ајварот важи за традиционално зимско јадење, овој домашен …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Белките одвојте ги од жолчките и изматете ги во цврст снег.
    2. 2.Спанаќот обарете го, исцедете го и ситно исечкајте го.
    3. 3.Во друг сад, изматете ги жолчките, додајте брашно, павлака, прашок за пециво и малку сол. Кога ќе добиете компактна маса, со лажица за мешање додајте ги изматените белки.
    4. 4.Во помал плех кој е обложен со хартија за печење, истурете ја смесата. Печете на 200 степени околу 20-тина минути.
    5. 5.Сирењето издробете го измешајте го со ајвар и лук.
    6. 6.На веќе приготвените палачинки ставете неколку парчиња шунка, рендан кашкавал и завиткајте ги во ролна.
    7. 7.Испечената кора пресечете ја на пола. Врз неа намачкајте дел од филот (помалку од половина), во средина ставете ги ролуваните палачинки и додадете го останатиот фил за да ја пополните целата површина.
    8. 8.Врз измазнетата површина додајте ја и втората кора. Нешно притиснете и тортата ставете ја во фрижидер за да се стегне.
    9. 9.Се послужуваат ладни, украсени со мајонез, рендан кашкавал или пак со филот од сирење.