Уште едно слатко задоволство за оние кои не можат без десерт. Алва направена од гриз која се топи во уста. Мјамиииии!

Алва од гриз

By Лилјана Андреева Published: October 8, 2015

    Уште едно слатко задоволство за оние кои не можат без десерт. Алва …

    Ingredients

    Instructions

    1. Подготовка на алвата од гриз1.Во тава, на оган, запржете ги гризот и сечканите ореви се додека не се осети мирис на пржено (треба малку да потемни гризот).
    2. Подготовка на алвата од гриз2.Во тавата додадете го маслото, кратко време пропржете го па додадете го шеќерот и повторно малку запржете. Пржењето на алвата треба да се одвива на слаб оган.
    3. Згуснување на алвата3.Накрај одеднаш додадете ја целата вода и постојано мешајте се додека смесата не се згусне.
    4. Алва од гриз во модла4.Модлата се премачкуваат со тенок слој масло за готвење, се полни со смесата од гриз (алва) и се остава да се олади. По желба, одозгора наросете мелени ореви и цимет.