Алва во комбинација со лешници и крем нутела. Тоа е прав погодок, вели Наташа. Ако не и верувате ќе мора самите да ја направите. Таа често ја приготвуваа оваа вкусна торта со алва за свечени прилики и одлично оди со шолја кафенце.

Алва торта

By Наташа Алексовска Published: October 24, 2013

    Алва во комбинација со лешници и крем нутела. Тоа е прав погодок, вели …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.200 грама шлаг изматете со 4,5 дл кисела вода и смесата поделете ја на три еднакви делови.
    2. 2.Во првиот дел ставете мелени лешници, во вториот дел ставете алва, а во третиот дел ставете крем-нутела.
    3. 3.Мелените бисквити поделете ги во смесата со алва и смесата со крем-нутела. Тоа го правиме за да смесата не биде премногу тврда туку кремаста, но важно е да не се разлева.
    4. 4.Бисквити потопете ги во млеко и наредете ги во мал плех. Врз бисквитите ставете крем со лешници, потоа ставете крем со алва и на крај ставете крем со крем-нутела.
    5. 5.Преостанат шлаг изматете го со ванилин шеќер и преостаната кисела вода, а чоколадата растопете ја со маргарин.
    6. 6.На кремот одозгора ставете шлаг и украсете со растопена чоколада. Оставете ја тортата на ладно да се олади, а потоа уживајте во овој десерт.