Десертот баклава е ориентален специјалитет кој е многу познат кај нас. Постојат многу различни рецепти, па се надеваме дека овој на  Митра Манолева чија основна состојка е кокосот ќе ви се допадне.

Баклава со кокос

By Митра Манолева Published: February 7, 2013

    Десертот баклава е ориентален специјалитет кој е многу познат кај нас. …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Јајцата и шекерот се матат со миксер и во нив се додават млекото, зејтинот, кокосот и пецивото и се заедно се промешуват убаво.
    2. 2.Во четвртаст плех се става една кора и од филот се премачкува целата кора. Постапката се повторува се додека да се потрошат сите кори. Последната кора не се премачкува.
    3. 3.Баклавата се сече на парчиња по желба на коцки, правоаголници или триаголници. Насечена, баклавата се пече додека да добие златно румена боја. Се остава да се излади.
    4. 4.Во меѓувреме направете шербет. Шеќерот се залива со водата и се става на оган додека шекерот да се стопи. Веднаш се полива баклавата. Корите го впиват целиот шербет. По желба се додава и сок од половина лимон.