Откако го направивме овој рецепт, се воодушевиме од она што го добивме. Ги заменивме сите класични состојки за подготовка на филот, искористивме мусли и верувајте не погрешивме, добивме баклава за мерак. Доколку сакате, можете баклавата да ја наредите и класично, кора врз кора, но во тој случај ќе треба да ја печете подолго.


За подготовка на вкусни рецепти потребни се квалитетни продукти, затоа ние ги користевме производите на Виталиа

Баклава со мусли

vitalia

By Мигусто Published: April 22, 2013

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 40 mins
  • Ready In: 55 mins

Откако го направивме овој рецепт, се воодушевиме од она што го добивме. Ги …

Ingredients

Instructions

  1. Мусли1.Измелете ги снегулките во машинка за мелење кафе или во блендер (можете и да ги истолчите).
  2. Кори за баклава2.Земете една кора и премачкајте ја со масло со помош на четка, а потоа врз неа ставете уште една кора и исто така премачкајте ја со масло.
  3. Сува брусница3.На едниот крај од корите распоредете 3 супени лажици од измелените мусли по целата должина на корите. Потоа врз муслите испрскајте малку суви брусници.
  4. Наредена баклава4.Завиткајте ги двете кори во ролат и стегнете ги што е можно повеќе, а потоа поставете ги во тавче за печење (кое е намачкано со малку масло). Повторувајте ги чекорите се додека не ги потрошите сите кори. Внимавајте свитканите кори да бидат цврсто стиснати една до друга во тавчето.
  5. Спремна за печење5.Премачкајте ги корите одозгора со малку масло и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 степениоколу 10-тина минути, а потоа намалете ја температурата на 150 степени и печете уште 20 минути или додека корите не добијат убава златна боја.
  6. Баклава со шербет6.Во меѓувреме подгответе го шербетот така што ќе ја ставите водата да врие. Откако ќе зоврие, додадете го шеќерот и варете 5 минути. Малку пред да го тргнете шербетот од оган, додадете го сокот и парчињата лимон.
  7. Баклава со мусли7.Веднаш штом ќе ја извадите баклавата од рерна, прелијте ја со уште жешкиот шербет и оставете ја да отстои барем 6-8 часа за да може шербетот убаво да се впие. Забелешка: Од овие состојки излегуваат околу 50 парчиња баклава.