Кај нашиот јужен сосед, ова се нарекува портокалопита. По многу испробувања за да дојдам до најпрефинетиот вкус, овде Ви го пренесувам рецептот.

Баклава со портокал

By Валентина Крстевска Published: June 3, 2013

    Кај нашиот јужен сосед, ова се нарекува портокалопита. По многу …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Корите растурете ги на рамна површина за да се просушат.Така просушени, иситнете ги,па ставете ги во длабок сад.
    2. 2.Најпрво подгответе го шербетот,бидејќи тој треба да биде оладен кога со него ќе ја прелиете баклавата.
    3. 3.Сите состојки ставете ги во длабок сад и откако сето ова ќе почне да врие, варете на тивко уште 7 минути.Извадете ги парчињата од кората од портокал, па оставете да се лади.
    4. 4.Со рачна маталка изматете ги јајцата, додајте ги и останатите состојки за кремот,па со оваа мешавина прелијте ги иситнетите кори и убаво промешајте.
    5. 5.Дното на длабока тава со димензија 20 Х 32 премчкајте го со путер, па истурете ја подготвената смеса со корите. Печете во претходно загреана рерна на 150 степени 25 минути, исклучете ја рерната па оставете ја тавата во исклучена рерна уште 10-тина минути без да ја отворате рерната.
    6. 6.Врелиот колач прелијте го со оладениот шербет.Внимателнбо исечете го на парчиња во саканата форма.Потребни се 2-3 часа за колачот да го впие шербетот целосно.
    7. 7.Предлагам колачот да го послужите со парчебнца кандирана кора од портокал или слатко од портокал,а можете да додадете и сладолед од ванила.