Уште еден пекарски специјалитетет приготвив за вас драги пријатели. Купив готови кори од Душегупчани и направив феноменална баница со урда. Бидејќи се изеде веднаш, заклучив дека рецептот е одличен.

Баница „хармоника“

By Тетка Биберче Published: July 10, 2013

    Уште еден пекарски специјалитетет приготвив за вас драги пријатели. …

    Ingredients

    Instructions

    1. kora-svitkana-na-pola1.Готовата кора премачкајте ја со масло за готвење и испрскајте ја со вода. Превиткајте ја кората на половина.
    2. premackuvanje-na-pola-od-korata2.Урдата измешајте ја со јајца и зачинете по желба. Намачкајте половина од превиткана кора.
    3. previtkuvanje-na-korata3.Делот од кората кој остана празен, превиткајте го према делот со урдата. Со раце измазнете ја површината.
    4. previtkuvanje-tretina4.Добиениот правоаголник превиткајте го на три дела.
    5. kotova-kora5.Најпрвин превиткајте го долниот дел, а потоа и горниот дел од правоаголникот.
    6. redenje-vo-tava6.Добиените мали правоаголници редете ги во тавче за печење, кое претходно сте го намачкале малку со масло за готвење.
    7. prelivanje-so-kisela-voda7.Баницата „Хармоника“ прелијте ја со кисела вода (малку помалку од половина баница) и оставете ја барем 15-тина минути да ја впие водата.
    8. banica-harmonika28.Печете ја баницата во загреана рерна околу 20-тина минути или се додека не добие златно кафена боја.
    9. banica-harmonika39.Баницата оставете ја малку да се олади, па сервирајте ја. Имајте добар апетит!