Ако сакате суви колачиња (без крем), тогаш не можеме да замислиме нешто полесно, побрзо и повкусно од овој колач. Плус на сето ова, одличен начин да се искористат преостанати белки. Да не должиме многу, пробајте!

Бело колаче

By Гастронаутка Published: November 23, 2012

    Ако сакате суви колачиња (без крем), тогаш не можеме да замислиме нешто …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во подлабок сад изматете ги белките со шеќерот и солта (сол се додава за да се изматат убаво белките, а место сол може да се искористат 4-5 капки оцет).
    2. 2.Брашното измешајте го со прашокот за пециво и со оревите и/ или сувото овошјте, а потоа додадете го во изматената пена од белки (шне).
    3. 3.Додадете го и маслото за готвење и се промешајте убаво, но користете лажица (никако миксер), и мешајте со бавни и нежни движења.
    4. 4.Калапот за куглоф добро намачкајте го со маргарин, а потоа посипете го убаво со брашно и со обичен шеќер.
    5. 5.Печете во загреана рерна на 180-190 степени додека не зарумени убаво (околу 25-30 минути). Извадете го колачот од калапот додека е уште топол и ставете го на украсна чинија.
    6. 6.Забелешка: Ако сакате, можете одозгора да го посипете со шеќер во прав или со растопено чоколадо.