Валентина за  својот 46-ти роденден реши да ја направи нејзината прва торта која ја имав научено да ја прави уште пред триесетина години.. А ние,  по повод нејзиниот роденден, и се заблагодараруваме што несебично ги споделуваше сите кулинарски искуства со нас и нашите читатели, и и посакуваме многу среќа, многу љубов и уште многу успешни рецепти.

Кока-кола торта

By Валентина Крстевска Published: October 6, 2013

  • Prep: 35 mins
  • Cook: 40 mins
  • Ready In: 1 hr 15 mins

Валентина за  својот 46-ти роденден реши да ја направи нејзината прва …

Ingredients

Instructions

  1. 1.Вклучете ја рерната да се загрева додека да го изматите бисквитот.
  2. 2.Белките убаво се матат со прстофат сол. Се додаваат една по една жолчките, потоа постепено се додаваат и другите состојки за бисквитот.
  3. 3.Смесата се истура во тавче бр.26 на хартија за печење. Се става во загреаната рерна да се пече. По 5 минути рерната се исклучува и се остава во неа да се допече уште 30 минути без да се отвора.
  4. 4.Откако бисквитот ќе се олади,се прелива со сокот.
  5. 5.Путерот пенасто се мати со шеќерот.
  6. 6.Жолчките се матат на пареа или во ростфрај сад директно на рингла на многу слаба температура. Откако ова ќе се олади,се мати заедно со путерот. Се додаваат и другите состојки и се филува бисквитот на тањир за торта.
  7. 7.Одозгора се украсува со снег од трите белки или со шлаг крем изматен според упатството на кесичката.
  8. 8.НАПОМЕНА: Иако отпрвин може да ви се чини дека бисквитот нема да го впие сокот, не грижете се, потребно е 15-тина минути за да се впие целосно. За бисквитот да биде воздушест, потребно е јајцата долго и внимателно да бидат изматени, а и да се внимава на тоа да се пече според начинот како што е опишано во подготовката на рецептот.