Има ли поубав нешто од тоа да видите како славеникот се радува кога за неговиот роденден ќе му поклоните ваков чоколаден колач. Ние секогаш преферираме да направиме домашно, отколку да купиме готова торта. Вистинско задоволство на квадрат.

[sws_scrollable_basic columns=”4″] [/sws_scrollable_basic]

Чоко-колач со вишни

By Тетка Биберче Published: August 8, 2013

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 50 mins
  • Ready In: 1 hr 5 mins

Има ли поубав нешто од тоа да видите како славеникот се радува кога за …

Ingredients

Instructions

  1. 1.Во длабок сад, со миксер, изматете го путерот заедно со топлото кафе и шеќерот.
  2. 2.Додадете ги јајцата, слатката павлака, какаото во прав и ванилиниот шеќер. Матете се додека не добиете хомогена смеса.
  3. 3.Брашното измешајте го со прашокот за пециво и сода бикарбоната и додадете го во смесата. Добро измешајте.
  4. 4.Вишните (може и смрзнати), малку извалкајте ги во брашно и ставете ги во смесата за колачот.
  5. 5.Калапот а печење (20 см) обложете го со хартија за печење (и дното и страничните делови). Смесата истурете ја во калапот.
  6. 6.Загрејте ја рерната на 180 степени. Печете 30-тина минути, а потоа намалета на 150 степени и печете уште 20-тина минути. Напомена: доколку користите поширока тава, времето на печење се намалува.
  7. 7.Во меѓувреме подгответе го чоколаднот прелив: на пареа (или во микро, неколку пати на 20 секунди) ставете ги сите состојки за подготовка на чоколадниот прелив. Мешајте се додека не добиете фина, сјајна смеса.
  8. 8.Чоколдниот колач оставете го да се олади. Одозгора намачкајте го исто така оладениот чоколаден прелив. Имајте сладок ден!