За сите вистински љубители на чоколадата, денес правиме чоколаден куглоф. Без никакви дилеми, ова е чоколадото во едно од своите најдобри изданија.

Чоколаден куглоф

By Гастронаутка Published: December 12, 2012

    За сите вистински љубители на чоколадата, денес правиме чоколаден …

    Ingredients

    Instructions

    1. Состојки за чоколадниот куглоф1.Путерот и јајцата извадете ги од фрижидерот барем 1 час пред да го правите колачот за да дојдат на собна температура (многу поубаво се матат).
    2. Подготовка на тестотот - путер, шеќер, јајце и брашно2.Во подлабок сад изматете го путерот со шеќерот. Откако смесата ќе се изедначи, додадете ги жолчките (една по една) со постојано матење, додадете го брашното.
    3. Додавање на чоколадото3.Откако се добро ќе се измати и ќе се добие изедначена смеса, додадете го чоколадото кое претходно сте го растопиле на пареа. Измешајте убаво.
    4. Матење на белката4.Во посебен сад матете ги белките додека не добиете цврста пена (шне). Во текот на матењето додадете неколку зрнца сол за да ја направите пената подобра.
    5. Мешање на црната и бела смеса5.Измешајте ги заедно двете смеси во подлабок сад. Мешајте со лажица (никако со миксер), со користење на нежни, кружни движења (за да не ви падне пената).
    6. Измешана смеса и наполнета модла6.Модлата за печење намачкајте ја убаво со путер, а потоа посипете ја со брашно (доколку сакате можете да ја посипете и со обичен шеќер-кристал). Истурете ја смесата во модлата.
    7. Испечен чоколаден куглоф7.Печете во загреана рерна на 180 степени, 30 минути а потоа уште 10 минути со изгасена рерна. Колачот е подеднакво вкусен и топол и ладен. Добар апетит!