Само половина час од вашето слободно време ќе ви биде доволно да потрошите за да го подготвите овој домашен чоколаден ликер, кој ќе ве импресионира со својот префинет вкус. Идеален да го послужите како аператив на пријателите пред да им го сервирате вашиот омилен колач.

Чоколаден ликер

By Гастронаут Published: September 26, 2013

    Само половина час од вашето слободно време ќе ви биде доволно да …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Слатката павлака ставете ја на тивок оган. Додадете го здробеното темно чоколадо, какаото, шеќерот и ванилиниот шеќер.
    2. 2.Од ванила стапчето отстранете ги семките и ставете ја во смесата. Ако немате ванила стапче можете да користите и екстракт од ванила. Со постојано мешајте гответе се додека чоколадото не се растопи. Потоа ставете млеко и на појака температура гответе се додека смесата не проврие.
    3. 3.Смесата оставете ја добро да се олади, а потоа процедете ја и во неа додадете рум. Добиениот ликер префрлете го во шише. Шишето не го полнете целосно бидејќи оладениот ликер ќе станува се погуст. Пред послужување треба да се протресе.
    4. 4.Овој чоколаден ликер задолжително чувајте го во фрижидер и испијте го во рок од еден месец. Послужете го со дробен лед.