За да ја подготвите оваа фантастична торта ќе ви бидат потребни неколку битни состојки, млечно чоколадо кое ви е омилено и не толку многу време како за подготовка на тортите кои се печат. Резултат…. лесна чоколадна торта кои и на најпребирливите им е омилена…

[sws_scrollable_basic columns=”4″] [/sws_scrollable_basic]

Чоколадна непечена торта

By Тетка Биберче Published: January 23, 2014

  • Prep: 25 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 1 hr 40 mins

За да ја подготвите оваа фантастична торта ќе ви бидат потребни неколку …

Ingredients

Instructions

  1. 1.Калапот за торта (ние користевме округли калап со ширина од 24 сантиметри)намачкајте го со путер и обложете го со мрсна хартија за печење. Не заборавајте да ги обложите и страничните делови.
  2. 2.Путерот растопете го заедно со шеќерот и водата и додадете ги мелените бисквити. Добиената смеса распоредете ја на дното на калапот.
  3. 3.Подгответе ги пудинзите. Во сад, на оган, ставете малку помалку од 2/3 од млекото (600 мл млеко) и оставете го да зоврие. Настрана, двата чоколадни пудинзи изматете ги со 60 мл млеко и ставете (по желба) 4 лажици шеќер. Откако млекото ќе зоврие, ставете го чоколадниот пудинг, двете млечни темни чоколада и мешајте се додека не добиете густа смеса. Пудингот тргнете го настрана и покријте го проѕирна фолија.
  4. 4.Од остатокот млеко тргнете 60 мл и зовријте го. Пудингот од ванила изматете ги со 60 мл млеко и ставете (по желба) 2 лажици шеќер. Откако млекото ќе зоврие, ставете го пудингот и една млечна бела чоколада и мешајте се додека не добиете густа смеса.
  5. 5.Во сад со вода (околу 70-80 мл вода) растворете ги двете кесички желатин, а потоа садот ставете го во топла вода и мешајте се додека желатинот не се растопи. 2/3 од желатинот ставете во темната смеса и добро промешајте, а 1/3 во белата смеса.
  6. 6.Со миксер, изматете 500 мл слатка павлака. 1/3 од слатката павлака ставете во темната смеса, 1/3 во белата смеса, а остатокот тргнете го настрана кој ќе служи за украсување.
  7. 7.Пудингот од темно чоколадо истурете го врз бисквитите, израмнете и врз него истурете го пудингот од бело чоколадо. Тортата оставете ја во фрижидер околу 1 до 2 часа или се додека не се стврдне.
  8. 8.Оладената торта премачкајте ја со остатокот од изматената слатка и павлака и украсете со чоколадни бонбони. Добар апетит!