Наместо класична чоколадна торта решивме да направиме нешто поинакво. Чоколадни колачиња во форма на елкички. Убаво е понекогаш да се експериментира во кујна. Погледнете го резултатот и ќе се уверите дека не погрешивме. :)

Чоколадни елкички

By А.А.З. Published: September 3, 2012

    Наместо класична чоколадна торта решивме да направиме нешто поинакво. …

    Ingredients

    Instructions

    1. Подготовка на филовите1.Во сад за готвење растопете го чоколадото, млекото и какаото. Оставете го да се олади. Во пластичен сад изматете го путерот со шеќерот во прав, постепено додавајте четири жолчки, а потоа ствете го оладениот фил од чоколадо.
    2. Фил за тесто2.Во друг сад изматете ги белките со четири лажици шеќер. Откако белки ќе се изматат постепено додадете го брашното, презлата и прашокот за пециво.
    3. Наполнети модли со фил за тесто3.Во смесата од белки додате две лажици од смесата со чоколадо, нежно промешајте. Наполнете ги модлите за печење кои предходно сте ги премачкале со путер. Печете 15 мин. на 200 степени.
    4. Чоколадни елкички - Сервирани4.Испечените колачиња филувајте ги со филот од чоколадо. Најлесно е ако користите готварски шприц. Чувајте ги во фрижидер и послужете ги непосредно пред дегустација. Бон апетит.