Сезоната за кајсии полека започнува, а тоа значи дека периодов малку повеќе ќе се фокусираме на кајсиите и на фантастичните десерти со кајсии на кои чекаме еве веќе цела година. За добар почеток, пробајте ги овие чоколадни корпички со кајсии.

Чоколадни корпички со кајсии

By Гастронаутка Published: July 7, 2013

    Сезоната за кајсии полека започнува, а тоа значи дека периодов малку …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во подлабок сад измешајте го брашното, какаото и шеќерот.
    2. 2.Во друг сад изматете ги јајцата со ванилиниот шеќер и путерот, а потоа додадете го јогуртот и мешајте со дрвена лажица или со маталка за јајца додека смесата не се изедначи.
    3. 3.Истурете ја смесата со јајца во садот со брашно, какао и шеќер, а потоа мешајте додека не добиете хомогена смеса. На крајот додадете ги парчињата чоколадо и повторно промешајте.
    4. 4.Со путер или маргарин убаво намастете 6 модли за мафини.
    5. 5.Поделете ја смесата во модлите (наполнете ги скоро до врв, така да остане уште околу 5 мм од ивицата), а потоа во секоја модла врз смесата ставете по половинка кајсија (со средината свртена нагоре).
    6. 6.Печете ги околу 25 минути на 200 степени во загреана рерна.
    7. 7.Кога малку ќе се подоладат, а додека се сеуште топли колачињата, со нож нежно поминете околу страните на модлата (нема потреба од ова ако печете во силиконски модли) и внимателно извадете ги корпичките.
    8. 8.Врз секоја корпичка истурете по една супена лажица мед (полна) и послужете ги топли или на собна температура.