Еве нешто старо и македонско за утрешниот ручек. Сигурни сме дека знаете и други начини за приготвување на чомлек (би сакале да ги чуеме и видиме, секако), но ова е нашиот, и верувајте ни, фантастичен е.

Чомлек

By Гастронаутка Published: May 9, 2013

    Еве нешто старо и македонско за утрешниот ручек. Сигурни сме дека знаете …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Исчете го месото на мали коцки (со големина колку главичките кромид), посипете го со вегета, и оставете го да отстои неколку часа (најдобро преку ноќ).
    2. 2.Во подлабоко тавче ставете го кромидот (цели главички), лукот исечкан на мали парчиња и месото, зачинете со малку сол и црн пипер и убаво промешајте.
    3. 3.Додадете го и магдоносот исечкан ситно и ловоровите ливчиња, а потоа ставете го и виното и уште еднаш промешајте.
    4. 4.Поклопете го тавчето со капак или убаво затворете го со алуминиумска фолија и печете на 180 степени околу два часа.