Одлично предјадење за вистинските сладокусци. Едноставна е за правење, а дава посебен шмек на секое јадење со месо, особено ако се работи за нешто потешко, како свинско печење.

Чорба од домати

By Гастронаутка Published: October 4, 2012

    Одлично предјадење за вистинските сладокусци. Едноставна е за правење, а …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Доматите ставете ги во врела вода околу 1 минута, потоа излупете ги и исечкајте ги на парчиња. Ставете ги парчињата во 150 мл ладна вода и почекајте да зоврие, а потоа варете уште 10 минути.
    2. 2.Испасирајте ги сварените домати, а потоа исцедете ја водата заедно со доматите (притискајте со лажица во цедалката) за да добиете убаво пире.
    3. 3.Во меѓувреме, ставете го бујонот од зеленчук да се свари (можете и сами да ставите вода да се вари со различен зеленчук кој потоа ќе го испасирате).
    4. 4.Кога ќе зоврие бујонот, додадете го фидето и претходно направеното доматно пире и варете се заедно додека тестенината не омекне, односно околу 6-8 минути.
    5. 5.Во посебен сад растопете го путерот и измешајте го со ситно исечканиот магдонос.
    6. 6.Додадете го путерот во чорбата, промешајте и послужете. Како украс, можете да ставите неколку ливчиња свеж магдонос или некој друг зачин.