Палачника е права класика. Едноставно, брзо десертче кое нуди многу можности за поинакви вкусови. Денес ние решивме малку да експериментираме со основата. Направивме црна палачинка со фил од бело чоколадо и овошје. Преслатко :)

Црни палачинки

By Гастронаут Published: July 19, 2012

    Палачника е права класика. Едноставно, брзо десертче кое нуди многу …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.На пареа растопете го путерот и чоколадото.
    2. 2.Во поголем сад изматете ги јајцата, додадете го брашното, шеќерот, ванилиот шеќер, солта, млекото и какаото.
    3. 3.Матете се додека не добете фина смеса, без грутчиња.
    4. 4.Постопено додавајте го растопениот путер и чоколадото со постојано мешање.
    5. 5.Смесата оставете ја во фрижидер половина час, а непосредно пред печењото ставете ја неколку минути на собна температура.
    6. 6.Во тефлонско тавче направете палачинки. Во меѓувреме стопете го белото чоколадо и додадете го во изматената смеса од слатка павлака и шеќер во прав.
    7. 7.Секоја палачинка наполнете ја со оваа смеса, додадете парченца овошје по желба.