Мали, слатки и декоративни залачиња кои ни ги испрати Лилјана Пројчева од Скопје.

Црно-бели колачиња

By Лилјана Пројчева Published: November 12, 2012

    Мали, слатки и декоративни залачиња кои ни ги испрати Лилјана Пројчева од …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во здела за мешање се ставаат брашното, солта, прашокот за пециво, шеќерот, и омекнатиот (скоро растопен) путер.
    2. 2.Смесата добро се замешува, а потоа се додаваат јајцата, и смесата повторно се меша со миксер додека не се соединат добро сите состојки.
    3. 3.Потоа се додава растопеното чоколадо, се меша, и откако ќе се хомогенизира смесата се остава да стои најмалку три часа (а може и преку ноќ) во фрижидер.
    4. 4.Откако добро ќе се олади смесата, со раце се прават топчиња големи колку орев (внимавајте: рацете не смеат да се воденат).
    5. 5.Секое топче се валка убаво прво во кристал (обичен) шеќер, а потоа и во шеќер во прав. Топчињата треба добро да бидат извалкани во шеќер во прав (да бидат бели) и шеќерот не смее да се тресе од нив.
    6. 6.Се редат во тавче од рерна не многу залепени едно до друго бидејќи нараснуваат во текот на печењето.
    7. 7.Се печат во загрена рерна на 180 точно 9 минути (или малку помалку, во зависност од рерната). При печењето треба да се внимава бидејќи не смеат да се препечат.
    8. 8.Забелешка: од оваа доза на состојки излегуваат две тавчиња.