Иако изгледа дека не е баш едноставен за правење, овој десерт ќе ве изненади сигурни. Пробајте задолжително, фантастичен е!

Десерт со бадеми и овошје

By Гастронаутка Published: June 21, 2013

    Иако изгледа дека не е баш едноставен за правење, овој десерт ќе ве …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Ставете ги бадемите со 55 г шеќер во прав во блендер и мешајте додека бадемите не се сомелат. Со миксер изматете ги 7-те белки заедно со 55 г шеќер во прав и со ванилиниот шеќер. Кога ќе се направи убаво шне, внимателно измешајте го со измелените бадеми.
    2. 2.Ставете 6 метални округли модли (без дно) на тавче со хартија за печење и распоредете ја добиената смеса, или пак ставете ја во обични модли за колачи и смрзнете ги преку ноќ.
    3. 3.Загрејте ја рерната на 180 степени. Во подлабок сад ставете ги бадемите исечкани на ливчиња, 55 г шеќер во прав и последната белка и измешајте, а потоа ставете ги на тавче со хратија и ставете ги да се печат.
    4. 4.Печете ги околу 20 минути или додека не добијат златеста боја, со мешање на секои 5 минути. Извадете ги и оставете ги да се оладат.
    5. 5.Исечените праски ставете ги во подлабок сад заедно со преостанатиот шеќер во прав (110 г). Добро измешајте, а потоа загрејте го путерот во тавче и пржете ја секоја праска од двете страни додека не се карамелизира. Потоа додадете ги црешите пресечени на половина и виното. Оставете го тавчето на оган додека сосот малку не се згусне, а потоа тргнете го и оставете да се олади.
    6. 6.За послужување, завиткајте топла крпа околу секоја модла и извадете го шнето со бадеми на чинија за сервирање. Одозгора и од страна истурете со овошната смеса и на крајот испрскајте со испечените бадеми.