Кога првпат пробав да го подготвам овој сладолед, бев скептична, нема јајца, млекото првин се замрзнува па се додава во шлаг пената…. Денес ми е омилен, лесен е, освежителен е, вкусен е и многууу кремаст…

Домашен овошен сладолед

By Тетка Биберче Published: August 31, 2013

    Кога првпат пробав да го подготвам овој сладолед, бев скептична, нема …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Млекото измешајте го со шеќерот и лимонска киселина. Смесата ставете ја во ладилник неколку часа или преку ноќ за да се замрзне.
    2. 2.Овошјето, доколку е смрзнато, одмрзнете го и изблендирајте го. По желба, ставете неколку лажици шеќер.
    3. 3.Шлаг кремите подгответе ги според упатството на кесичката. Матете се додека не добиете поцврст крем.
    4. 4.Во шлаг кремата, постепено, додавајте од смрзнатото млеко.
    5. 5.Во пластичен сад, погоден за смрзнување, ставете неколку лажици од сладолед, па лажица од овошјето. Постапката повторете ја се додека не потрошите се.
    6. 6.Сладоледот оставете го во ладилник да се замрзне. Сервирајте го со парчиња свежо овошје.