Вкусен традиционален десерт и идеален за секаква пригода. Важи правилото дека баклава никогаш не се одбива, а верувајте оваа наша варијанта не само што нема да ја одбиете туку ќе побарате парче плус.

Една поинаква баклава

By Тетка Биберче Published: December 19, 2012

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 30 mins
  • Ready In: 50 mins

Вкусен традиционален десерт и идеален за секаква пригода. Важи правилото …

Ingredients

Instructions

  1. Растопен путер1.Путерот растопете го. Оревите измелете ги или ситни исечкајте ги. Белките со прстофат сол изматете ги за да добиете цврст снег. Жолчките изматете ги со шеќер и додадете гриз. На крај, измешајте ги двете смеси.
  2. Тенки кори за баклава2.За добар визуелен изглед на баклавата, најпрвин пребројте ги корите. Ако има 20, поделете ги на пет дела а филот и оревите на четири дела.
  3. Прв ред на баклава3.Плехот за готвење намачкајте го со путер. Ставете еден ред кори (4 кори), намачкајте ги со растопен путер и ставете од претходно подготвениот фил од јајца и гриз.
  4. Прв ред на баклава со ореви4.Наросете од исечканите ореви и сувото овошје па ставете ред кори(4 кори).
  5. Следен ред на баклава5.Повторно корите намачкајте ги со растопен путер и постапката повторете ја.
  6. Баклава спремна за печење6.Откако се ставени сите редови, задолжително баклавата исечете ја во форма по ваша желба ( а да може откако ќе се испече да го впие шербетот). Печете на 180 степени околу 30 минути.
  7. Припрема на шербет7.Во меѓувреме подгответе го шербетот: загрејте ја водата и додадете го шеќерот. Откако ќе зоврие, варете го уште 10 минути се додека не добиете фин сируп. Накрај, додадете лимонов сок и парчиња лимон.
  8. Исечена баклава8.Баклавата додека е се уште топла, прелијте ја со шербетот. Оставете ја да го впие и фрлете се на јадење.