Пикантен мирис на зачинето тазе лепче. Арома која како дете ме вадеше од кревет, знаејќи дека мајка ми подготвува појадок. Зошто и вие да не ги изненадите вашите најблиски некое утро. Верувајте, ќе изрипаат од кревет и ќе бараат репете. :)

Едноставно лепче со лук и зачини

By А.А.З. Published: July 24, 2012

    Пикантен мирис на зачинето тазе лепче. Арома која како дете ме вадеше од …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во сад ставете малку млака вода, додадете малку брашно, ½ лажица шеќер, издробете го квасецот и оставете го малку да нарасне.
    2. 2.Во меѓувреме растопете го путерот, додадете сол, оригано, сечкан лук, мајчина душичка и убаво измешајте.
    3. podgotovka na testo3.Во друг поголем сад ставете го остатокот од водата, додадете брашното, квасецот, путерот и убаво мешајте додека не добиете хомогена маса. Оставете го тестото да нарасне убаво (барем дупло).
    4. preseceno testo so maslinovo i  zacini4.Нараснатото тесто уште малку замесете го и префрлете го во подлабок сад (тенџере). Со нож засечете го горниот дел од тестото во форма на крст. Налејте маслиново масло на дното на тенџерето и на самото тесто и попрскајте со крупна сол и буковец.
    5. lebce5.Печете на 230 степени во загреана рерна околу 30 минути со капак, па намалете на 200 степени, отстранете го капакот и печете уште 10-15 минути. Пред консумирање, оставете го тесто да се олади.