Штотуку извадени од рерна и речиси излапани до едно…. Рецепт кој не го препорачуваме на оние кој одлучиле да внимаваат на својата диета. А за оние останатите, слободно подгответе дупла доза, нема да зажалите 🙂

Еклери

By Мама Лиле Published: September 19, 2015

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 25 mins
  • Ready In: 40 mins

Штотуку извадени од рерна и речиси излапани до едно.... Рецепт кој не го …

Ingredients

Instructions

  1. Подготовка на тестото1.Во сад, на оган, оставете водата, маслото и солта да зовријат.
  2. Додавање на брашното2.Тргнете го садот настрана и додадете брашно мешајќи постојано со дрвена лажица.
  3. Додавање на јајце во смесата3.Оставете смесата да се олади (но не потполно) и во неа додадете ги јајцата едно по едно.
  4. Подготвена смеса за еклери4.По потреба, ако јајцата се мали, додадете уште едно јајце. Мешајте се додека смесата не се хомогенизира.
  5. Формирање на еклерите со шприц5.Со кујнски шприц или пак со лажиче, од смесата вадете топчиња и редете ги на плех (5 реда по 4 топчиња). Потребно е да оставите поголемо растојание бидејќи при печење еклерите растат.
  6. Еклери спремни за печење6.Печете во добро загреана рерна на 230С, околу 20-25 минути или се додека еклерите не поруменат. Запомнете! Во текот на печењето РЕРНАТА НЕ СМЕЕ ДА СЕ ОТВОРА.
  7. Крем7.Од млекото извадете една чаша и ставете го на оган заедно со шеќерот да зоврие. Во меѓувреме, во чашата со млеко ставете ги јајцата, густинот, добро измешајте и сипете ја во зовриеното млеко. За да нема грутчиња, мешајте постојано се додека не згусне.
  8. Оладен крем8.Зовриениот крем тргнете го настрана, покријте го со пластична фолија (за не се добие кора) и оставете го да се олади.
  9. Наполнет еклер со фил9.Испечените и оладени еклери пресечете ги со горниот дел да дојде како капаче и внатрешноста филувајте ја со оладениот крем.
  10. Сервирани еклери10.На крајот, по желба, секој еклер посипете го со шеќер во прав или прелијте го со чоколадна глазура.