Името на овој вкусен десерт потекнува од Турскиот јазик… во Турција се прави на многу начини, а на Валентина најмноги и се допаѓа како се подготвува кај нашиот јужен сосед… Па и еве и рецепт..

Екмек кадаифи

By Валентина Крстевска Published: May 9, 2013

    Името на овој вкусен десерт потекнува од Турскиот јазик... во Турција се …

    Ingredients

    Instructions

    1. Кадаиф1.Кадаифот распоредете го во длабока тава со димензија 39 х 23 см (бр.40), прелијте го со стопениот путер и ставете да се пече нба 180 степени, додека да добие златно жолта боја(нешто помалку од 20 минути). Оставете го да се лади.
    2. Изматени белки2.За тоа време, состојките за шербет зовријте ги на умерена температура и оставете да поврие смесата колу 5 минути (НЕ треба да се добие густ сируп). Нека се олади малку, па со сеуште топлиот шербет прелијте го кадаифот. Оставете убаво да се олади.
    3. Сварени жолчки3.Жолчките изматете ги со миксер додека да добијат светла боја, додајте го шеќерот и ванилата, потоа гризот, густинот и млекото. Ставете ја смесата да се вари на тивко,во почетокот повремено промешувајте, а откако е убаво загреана, мешајте постојано за да добиете густ крем(околу 3-4 минути), но не дозволувајте многу да врие (брзо загорува).
    4. Покриен крем4.Оставете го кремот покриен со најлонска фолија убаво да се олади,па потоа прелијте го преку кадаифот.
    5. Екмек кадаиф5.НАПОМЕНА: ванилините кристали кои ги спомнав се продаваат и кај нас во Вермо маркетите во мали пластични епруветички како на сликата со кремот. По желба врз овој колач можете да ставите 2 изматени шлага или изматена слатка павлака.