Мирис кој отвора апетит и ве тера да ја изведите баклавата веднаш од рерна и да почнете со дегустација. Превкусна месена пита исечена во форма на баклава со мелено месо. Задолжително пробајте во прва прилика.

Солена баклава со месо

By Мигусто Published: June 28, 2013

    Мирис кој отвора апетит и ве тера да ја изведите баклавата веднаш од …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во сад, измешајте ги сите состојки за подготовка на тестото. На набрашнета површина месете се додека не добиете фино тесто, потоа покријте го и оставете го да нарасне барем дупло.
    2. 2.Стасаното тесто поделете го на 20 идентични дела и формирајте топчиња.
    3. 3.Секое топче малку расукајте го. Наросете го со густин и врз него ставете друго исукано топче.
    4. 4.Направете четири купчиња со по пет малку исукани топчиња.
    5. 5.Потоа, секое купче од по пет мали топчиња, исукајте го во голема кора. На овој начин, ќе добиете 4 големи кори.
    6. 6.Фантот растворете го во малку вода.
    7. 7.Меленото месо малку запржете го, па во него додадете го Фантот. Добро измешајте.
    8. 8.Тавата за печење намачкајте ја со масло. Ставете ја првата кора и одозгора ставете 1/3 од меленото месо.
    9. 9.Постапката повторете ја и со останатите расукани кори.
    10. 10.Питата баклава оставете малку да нарасне, па исечете ја во форма на баклава.
    11. 11.Печете во загреана рерна, на 200 степени, околу 30 минути.
    12. 12.Испечена, прелијте ја со растопен путер и оставете ја уште неколку минути во рерна.