Крцкава коричка, мирис на тесто што се шири низ кујната….Денес печеме гибаница!

Гибаница

By Гастронаутка Published: September 16, 2012

    Крцкава коричка, мирис на тесто што се шири низ кујната....Денес печеме …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Младиот кромид исечкајте го на ситни парчиња, а сирењето издробете го со прсти или со вилушка.
    2. 2.Во подлабок сад изматете ги јајцата (со вилушка или со рачна маталка), а потоа додадете ги сирењето, кромидот, јогуртот и маслото и промешајте убаво.
    3. 3.Намачкајте го тавчето (отприлика двојно помало од тавата за печење од рерната) со масло или со слој путер, и внимавајте да ги намачкате и страните, а не само дното.
    4. 4.Ставете една кора свиткана на половина, а потоа прелијте ја со подготвениот сос. Потоа ставете друга кора, повторно прелијте и така се додека не ги потрошите сите кори. Внимавајте одозгора да ја прелиете гибаницата со сосот, и на крајот, посипете ја со ренданиот пармезан.
    5. 5.Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути (или додека не добие убава боја одозгора.