Со оглед на тоа што денес е петок, не се размислувавме ни малку што би готвеле за ручек. Само што се одлучивме за суви сливи, наместо за кобасички или димено месо…..

Гравче со суви сливи

By Гастронаутка Published: November 9, 2013

    Со оглед на тоа што денес е петок, не се размислувавме ни малку што би …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Потопете го гравчето со вода, додадете ја содата и ставете го да се вари.
    2. 2.Во меѓувреме, ставете ги сувите сливи во сад со вода да омекнат малку.
    3. 3.Кога ќе зоврие водата со гравчето, оставете го тенџерето на оган уште 20-тина минути.
    4. 4.Исецедете го гравчето и измијте го малку, а потоа вратете го во тенџерето.
    5. 5.Додадете го ситно исечканиот кромид, изренданиот морков и вегетата, залејте се со 1 литар ладна вода и ставете го да се вари повторно, се додека гравот не омекне. Одвреме-навреме проверувајте го тенџерето и додадете уште малку вода ако е потребно.
    6. 6.Кога гравчето ќе омекне, исцедете ги сувите сливи, пресечете ги на половинки или четвртинки и ставете ги во тавче со загреано масло малку да се запржат. Кога ќе се запржат, додадете го црвениот пипер, убаво промешајте и целата смеса додадете ја во тенџерето со гравче.
    7. 7.Варете се заедно уште 10-15 минути, а потоа тргнете го тенџерето од оган, додадете сол и црн пипер по желба и посипете со ситно исечканиот магдонос.