Вистински унгарски гулаш…само не заборавајте чаша (или две) ледено пиво! Што се однесува до гарнирот, оди со пире, со варен мешан зеленчук, било какви тестенини, па дури и само со лепче.

Гулаш

By Гастронаутка Published: October 5, 2013

    Вистински унгарски гулаш...само не заборавајте чаша (или две) ледено пиво! …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Исечкајте го кромидот на коцкички и ставете го да се пржи во загреано масло во подлабоко тенџере (она во кое ќе го готвите гулашот), со повремено мешање.
    2. 2.Додека кромидот се пржи, исечкајте го месото на ситни парчиња (околу 5 мм дебели и 1-2 см долги), и ставете го да се запржи во посебно тавче.
    3. 3.Кога месото ќе ја смени бојата (по околу 5-6 минути пржење), истурете го во тенџерето во кое се пржи кромидот, и пропржете ги заедно уште 1-2 минути.
    4. 4.За тоа време, ставете ги пиперките исечкани на ситни парчиња да се запржат во тавата во која претходно се пржеше месото (околу 2-3 минути), а потоа додадете ги и нив во тенџерето.
    5. 5.Додадете околу 400 мл вода (или малку повеќе), додадете го црвениот пипер, убаво промешајте, затворете го тенџерето со капак и оставете го гулашот да се вари околу 2.5 часа на многу слаб оган (дури и најслаб).
    6. 6.Повремено замешувајте и додадете вода (доколку е потребно, во зависност од тоа дали го сакате гулашот погуст или поредок).
    7. 7.Кога месото ќе се свари, тргнете го тенџерето настрана и додадете ги зачините. Убаво промешајте.
    8. 8.Послужете го топол, со лажичка или две павлака и со било каков гарнир (макар што не препорачуваме пржени или печени компири).