Качамакот е старо традиционално јадење на балканските простори препознатливо по неколку имиња како качамак, бакрдан или палента. Остриот вкус на пченкарното брашно во комбинација со добро овчо сирење, јогурт и кајмак е идеален оброк, вкусен појадок, закуска или вечера.

Качамак

By Тетка Биберче Published: May 7, 2013

    Качамакот е старо традиционално јадење на балканските простори …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во поширок сад ставете ја водата да зоврие и додадете ја солта.
    2. 2.Кога водата ќе зоврие, тргнете го садот настрана и полека додавајте од брашното така што да остане на површината.
    3. 3.Со рачка од дрвена лажица направете 5-6 дупки и вратете го садотна оган. Намалете ја температурата на оганот. Смесата не треба силно да врие, туку само да почне да излегува вода низ дупките.
    4. 4.Откако ќе започне да врие, ама слабо, покријте го садот со капак и оставете го качамакот да се вари околу 20 минути. Доколку смесата врие силно намалете ја температурата, ако пак престанала да врие, зголемете ја температурата.
    5. 5.Сланината исечкајте ја на парчиња и пржете ја на тивок оган. Откако сланината е испржена, додајте ја свинската маст и оставете да се растопи.
    6. 6.Со дрвена лажица измешајте ја смесата. Бидејќи се меша тешко и има грутчиња суво неизмешано брашно, со миксер, измешајте ја смесата. Грутките веднаш ќе ги снема.
    7. 7.Смесата која ќе ја добиете е лепливо тесто, но кога во неа ќе се истури сланина и маста, ситуацијата се променува. Добро промешајте ја смесата со рачка од дрвената лажица.
    8. 8.Откако е се добро имешано садот покријте го со сува крпа (за да ја впие влагата), врз крпата ставете капакот и оставете ја така некое време малку да се олади. Потоа со вилушка се дроби добиената смеса и може да се сервира.