Кадаифот е деликатес кој е направен од тестенини, обично наполнет со бадеми, фстаци, лешници или ореви и секогаш прелиен со шербет. Иако корените на овој десерт потекнуваат од Палестина, благодарение на турската окупација се шири на Балканот и станува едно од омилените слатки задоволства.

Кадаиф

By Тетка Биберче Published: October 31, 2012

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 35 mins

Кадаифот е деликатес кој е направен од тестенини, обично наполнет со …

Ingredients

Instructions

  1. Прв слој кадаиф1.Дел од растопениот путер распоредете го во плехот за печење. Наредете дел од кадаифот, посипете со мелени ореви и рендана кора од лимон и портокал.
  2. Втор слој кадаиф2.Повторно додадете од растопениот путер и посипете со сувото грозје.
  3. Повеќе слоеви на кадаиф3.Постапката повторете ја се додека не ги потрошите сите состојки. Одозгора сипете сок од лимон и печете 15 минути на 180 степени се додека површинскиот слој не добие златно кафена боја.
  4. Сируп4.Во лонец со вода, ставете шеќер, крукчиња свеж лимон, ванилин шеќер и преостанатото суво грозје. Гответе го 10 минути.
  5. Испечен кадаиф5.Испечениот кадаиф прелијте го со сирупот и на површина распоредете ги крукчињата лимон. Кадаифот се сервира ладен.