Вистински италијански рецепт за сите обожаватели на оваа кујна. Што друго да кажеме, освен дека се фантастични?

Канелони со месо

By Гастронаутка Published: October 23, 2012

    Вистински италијански рецепт за сите обожаватели на оваа кујна. Што …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во загреано масло ставете ја едната главица кромид (ситно исечкан) да се пржи околу 5 минути.
    2. 2.Кога кромидот ќе ја смени бојата, додадете едно чешне лук и меленото месо и пржете уште 10-тина минути.
    3. 3.Кога ќе се запржи месото, додадете малку суви зачини п желба, малку сол и црн пипер и истурете една половина од супата, поклопете го тавчето со капак и оставете да се динста на умерена температура околу 25 минути.
    4. 4.Повремено мешајте и додавајте го остатокот од течноста додека не ја потрошите супата и виното.
    5. 5.Во меѓувреме, подгответе го доматниот сос. Исечканите морков и лук ставете ги да се пржат во загреано масло на умерена температура околу 5 минути, со често мешање, а потоа додадете ги ситно исечканите домати, босилекот, ориганото и малку сол и црн пипер.
    6. 6.Залејте со малку вода (колку да се покрие смесата), поклопете и оставете да се вари околу 25 минути, повторно со повремено мешање. Забелешка: можете да искористите готов сос од домати, особено сос со парчиња домати во него (околу 500 мл)
    7. 7.Кога сосот ќе се свари, поминете го со рачен блендер или миксер за да се испасираат состојките убаво.
    8. 8.Во подлабок сад ставете го испрженото месо, шунката, лебните трошки, половина од пармезанот и јајцето и се убаво измешајте.
    9. 9.Истурете еден слој од доматниот сос врз дното на тавчето, а потоа редете ги канелоните наполнети со смесата од месо (внимавајте да ги ставите во еден слој). На крајот полијте ги со остатокот од сосот.
    10. 10.Направете го белиот сос (бешамелот) така што во тенџерче ќе го ставите путерот да се истопи, а потоа ќе го додадете брашното. Мешајте брзо со маталка за јајца додека не се добие густа смеса.
    11. 11.Додадете малку млеко и мешајте брзо за да се растопи брашното и да не останат грутки, а потоа додавајте малку по малку додека не го потрошите целото млеко.
    12. 12.Варете го сосот неколку минути додека млекото не почне да врие, а потоа тргнете го настрана и додадете малку сол или други зачини по желба.
    13. 13.Истурете го бешамелот врз канелоните и одозгора испрскајте ги со преостанатиот пармезан.
    14. 14.Печете ги канелоните во загреана рерна на 190 степени, околу 40-45 минути (канелоните треба да бидат меки кога ќе ги боцнете со вилушка). Оставете ги да се оладат околу 10 минути и послужете.