Едноставен, брз но и пред се превкусен десерт кој ќе ги воодушеви и најпребирливите. Оваа сочна крема, кој е уште попозната како Zabaglione, може да се користи во комбинација со многу други овошја, суви десерти или во комбинација со вашиот омилен бисквит.

Карамелизирани праски во крем

By Тетка Биберче Published: August 23, 2013

    Едноставен, брз но и пред се превкусен десерт кој ќе ги воодушеви и …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Праските пресечете ги на пола и отстранете им ги коските.
    2. 2.Во тава за пржење, ставете 2 до 3 лажици шеќер, ставете ги праските и пржете ги се додека шеќерот не се карамелизира.
    3. 3.Со миксер, измешајте ги жолчките и шечерот се додека не добиете густа и бледо жолта смеса или околу 7-8 минути.
    4. 4.Смесата со жолчки, префрлете ја на пареа и матејќи додавајте од белото вино. Мешајте се додека не добиете убав крем.
    5. 5.Во длабок сад, ставете неколку лажици од кремот, одозгора ставете неколку парчиња праски и наросете со мелени бадеми или лежници.