Кога прв пат го видов овој рецепт на интернет, веднаш го ставив под омилени, иако го немав пробано… Да имаше категорија најомилени, сигурно таму ќе го сместев веднаш откако го пробав… Зашто? Бидејќи по вкус беа одлични, а на изглед… па мора сами да пресудите…

Кифли „детелина“

By Тетка Биберче Published: November 13, 2015

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 20 mins
  • Ready In: 1 hr 30 mins

Кога прв пат го видов овој рецепт на интернет, веднаш го ставив под …

Ingredients

Instructions

  1. Подготвено тесто1.Брашното замесете го заедно со киселото млеко, млекото, маслото за готвење. Додадете јајце, сол, шеќер, прашок за пециво и сув квасец и месете се додека не добиете фино тесто. Покријте го и оставете го на топло да нарасне барем дупло.
  2. Вадење на форми2.Тестото расукајте го со дебелина од 4-5 мм и со кружен калап вадете крукчиња, со истиот тој калап исечете ја и саламата.
  3. Редење на крукчињата3.Врз еден круг ставете салама а врз неа ставете уште еден круг.
  4. Исечено на осум места4.Со оштар нож, засечете го на осум места така да добиете осум триаголници или пак четири пара триаголници.
  5. Формирање на детелинките5.Кај секој пар триаголник, едниот завртете го на десна а другиот на лева страна и спојте ги краевите.
  6. Подготвени детелини6.Постапката повторете ја со останатите пара триаголници, така да добиете форма на детелина.
  7. Спремни за печење7.Секоја детелина намачкајте ја со изматено јајце или жолчка и во средината наросете со сусам или ким или нешто по ваш избор.
  8. Кифли детелина8.Печете ги во загреана рерна, на 200 степени, околу 15до 20 минути. Оставете ги малку да се оладат и сервирајте ги.