Предлог кој сигурно ќе им се допадне на вегетаријанците. Ќофтиња со зеленчук кој изобилуваат со витамини. Оброк кој го препорачуваме и на оние кои преферираат месо. Секоја промена верувајте е добра. А оваа сигурно ќе ве бендиса!
Ќофтиња од брокула и моркови
By October 29, 2012
Published:- Prep: 40 mins
- Cook: 15 mins
- Ready In: 55 mins
Предлог кој сигурно ќе им се допадне на вегетаријанците. Ќофтиња со …
Ingredients
- 2 компири (поголеми)
- 200 г брокула
- 2-3 моркови
- 1 кромид
- 1 чешње лук
- малку масло за готвење
- 1 лажица сенф
- малку сол, црн пипер и зачини по желба
- малку брашно (за похување)
- 1-2 јајца (за похување)
- малку презла (за похување)
Instructions
- 1.Брокулата исчистете ја и исечкајте ја. Морковот излупете го и исечкајте го на крукчиња. И компирот излупете го и исечкајте го на парченца.
2.Во тава за готвење, ставете го сечканиот морков и брокула, зачинете го по желба, ставете неколку лажици масло за готвење и печете се додека зеленчукот не омекне и зарумени.
- 3.Компирот сварете го. Најбрз начин е да користите микробранова печка (во садот ставете малку вода и покријте го со растеглива проѕирна фолија. На ситно исечканиот компир му е потребно околу 5-7 минути за да биде сварен).
4. Во блендер, ставете го испечениот морков и брокула, додадете го сечканиот кромид, лук и блендирајте се додека не добиете компактна смеса.
5.И сварениот кромид испасирајте го, додадете 1 лажица сенф и зачинете по желба.
6.Двете смеси измешајте ги и со помош на рацете формирајте ги ќофтињата кои треба се приближно исти.
7.Подготвените ќофтињата извалкајте ги во брашно, во изматено јајце и накрај во презла. Доколку планирате да ги консумирате покасно, слободно замрзнете ги.
8.Печете ги во загреана рерна, на 180 степени, околу 10 минути или се додека презлата не добие златно кафена боја. Сервирајте ги топли во придружба со татар сос, мајонез и нешто по ваша желба.
- Cuisine: Предјадење
- Course: Комбинација
- Skill Level: Едноставна