Не само што се вкусни туку се и декоративни и дефинитивно ја разубавуваат трпеза. Сервирајте ги како мезе со некој добар пијалок или како предјадење прудружено со салатка и мевце. Епа, добар апетит!
Ќофтиња од урда
By December 18, 2012
Published:- Prep: 15 mins
- Cook: 15 mins
- Ready In: 30 mins
Не само што се вкусни туку се и декоративни и дефинитивно ја разубавуваат …
Ingredients
- 250 г урда
- 2 лажици брашно (или 1 лажица пченкарно и пченично брашно)
- 1 јајце
- 1 чешне лук (ситно сечкан)
- малку магдонос
- малку сол, црн пипер
- малку презла (за похување на ќофтињата)
Instructions
1.Во сад измешајте ја урдата заедно со брашното, јајцето, лукчето и зачините.
2.Од смесата, со рака, формирајте топчиња или мали плескавици.
3.Секое топче извалкајте го во презла.
4.Пржете ги во загреана масло неколку минути или се додека не добијат златно кафена боја.
5.Во смесата може да се додадат зачини по желба, а дури може и ситно сечкана пропржена сланина. Ако урдата не е многу сува, тогаш треба да се зголеми дозата на брашното.
- Cuisine: Предјадење
- Course: Пржење
- Skill Level: Едноставна