Кога последен пат сте уживале во домашни свежи ќофтенца во сос од домати? Брзо се прават, а вкусот им е повеќе од одличен. Пријатен ручек!

Ќофтиња во сос од домати

By Гастронаутка Published: June 29, 2012

    Кога последен пат сте уживале во домашни свежи ќофтенца во сос од домати? …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.За да ги направите ќофтињата, во подлабок сад ставете го месото, пармезанот, нането, магдоносот, презлите, морското оревче и јајцата, се добро измешајте и посолете. Меѓу дланките формирајте ќофтиња (како топчиња или како плескавички) и ставете ги во чинија.
    2. 2.Испржете ги ќофтињата убаво од сите страни на умерена температура во загреано масло (околу 10-тина минути)
    3. 3.За да го направите сосот, во тавче со малку масло ставете ги да се запржат лукот, мајчината душичка и црвениот пипер (околу минута-две), а потоа додадете го доматниот сос и оставете ја смесата да се вари околу 10-15 минути.
    4. 4.Додадете ги ќофтињата во сосот и нежно промешајте за сосот комплетно да ги покрие.
    5. 5.Послужете ги ќофтињата заедно со малку сос во подлабоки чинии, а одозгора испрскајте ги со малку свеж исечкан магдонос и рендан пармезан (ако сакате).
    6. 6.Забелешка: Одлично одат со пире. Добар апетит!