Оние кои сакаат урми просто ќе го обожаваат овој колач. Зошто тогаш да не им го направите и ги изненадите со превкусен десерт. Едноставен е за правење, а верувајте ќе измамите насмевка на некое лице.

Колач со урми

By А.А.З. Published: October 15, 2013

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 45 mins
  • Ready In: 60 mins

Оние кои сакаат урми просто ќе го обожаваат овој колач. Зошто тогаш да не …

Ingredients

Instructions

  1. Подготовка на тестото1.Во кујнска машина (или пак со миксер), измешајте го брашното заедно со шеќерот во прав и путерот. Додадете една жолчка и 2 лажици ладна вода и продолжете со мешање.
  2. Подготвено тесто2.Со рацете, измесете го тесто се додека не добиете компактна маса. Завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер барем 30 минути за добро да се олади.
  3. Колач спремен за печење3.Калапот за печење добро намачкајте го со путер. Тестото кружно расукајте го и префрлете го во калапот. Обликувајте го и со виљушка избоцкате ја површината за да не нарасне пред печење.
  4. Испечена кора4.Печете го во загреана рерна, на 160 степени, околу 15 до 20 минути.
  5. Урми потопени во вода5.Во меѓувреме, во сад, потопете ги урмите со 150 мл вода. Додадете кафен шеќер и варете ги околу 7 минути или се додека не омекнат. Исцедете ги и оставете ги да се оладат.
  6. Подготовка на филот6.Со миксер, изматете ги јајцата (и едната белката) заедно со шеќерот. Додадете го маскарпонето и матете се додека не добиете фина смеса.
  7. Редење на урми врз колата7.Ставете ги урмите врз испечениот колач.
  8. Истурен крем врз урмите8.Одозгора, истурете го подготвениот фил.
  9. Испечен колач9.Печете го колачот околу 25 до 30 минути или се додека не добие златно-кафена боја.
  10. Колач со урми10.Оставете го малку да се олади, пресечете го и сервирајте го. Добар апетит!