Уште една варијанта на печени компири. И да, добро забележувате, компирите во секакви изданија ми се навистина слаба страна. Што да правам кога едноставно не можам да им одолеам?

Компири со пармезан

By Гастронаутка Published: November 26, 2012

    Уште една варијанта на печени компири. И да, добро забележувате, …

    Ingredients

    Instructions

    1. исечкани компири1.Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечкајте ги компирите на коцки, широки околу 2 см и ставете ги во тавче за печење (ако имате керамичка тава, користете ја, бидејќи компирите помалку се лепат во неа), и одозгора истурете го маслото.
    2. зачини и пармезан2.Во подлабоко садче измешајте и зачините со ренданиот пармезан. Слободно исфрлете некој зачин или додадете некој друг, по желба. Истурете ја смесата врз компирите и измешајте се добро.
    3. зачинети компири пред печење3.Печете ги компирите во загреаната рерна околу 45 минути. Во текот на печењето, 2 или 3 пати извадете ја тавата и промешајте. Така компирите нема да се залепат и ќе ја задржат формата.