Навидум необично, но едноставно прекрасно. Уживајте во овој наш Македонски ананас, ни препорачана нашата пријателка Лилјана.
Компот од тиквички
By July 29, 2013
Published:Навидум необично, но едноставно прекрасно. Уживајте во овој наш …
Ingredients
- 3 кг тиквики (исчистени )
- 1 л вода
- 1 кг шеќер
- 2 лажици вински оцет
- 2 кесички ванила
- 2 кесички екстрати (Флаворајт) од ананас
- 1 конзерванс
- 2 кесички лумонтус
Instructions
- 1.Исчистените тиквички исечкајте ги на коцки или кругови (имитирајте ананас), залијте ги со вода колку да се покријат, додадете оцетот - нека провријат околу 30 секунди, тргнете ги и исцедете ги во решетка.
- 2.Водата, шекерот, ванилата, екстратот од ананас, лимонтузот, конзерваност - целото тоа заедно ставете во поголем сад да добро зоврие, по што ке ги додадете тиквичките и варете на тивок оган околу 8-10 мин. Тргнете настрана нека оладат - соберете во тегли, затворете.
- 3.Забелешка: ова е оригинал рецептот, а сакам да напоменам дека јас не ставам конзерванс туку теглите накнадно ги пастеризирам и се е во ред. Ги длабам тиквичките за да можам да добијам форма на ананас- но исто така и сецкам на коцки. Ако не најдам во моментот екстакт од ананас, одлична замена ми е од праска или кајсија.
- Cuisine: Зимница
- Course: Варење
- Skill Level: Едноставна