„Постојат многу рецепти за козењак и сите се добри на свој начин, но овој рецепт, доколку решите да го пробате, сигурна сум дека и вам ќе ви се допадне. Токму пред Велигден, големиот христијански празник, кој не може да се замисли без овој традиционален рецепт… “ – ни рече Тања и сподели и го сподели со нас овој рецепт.

Козењак

By Татјана Докузова Published: May 4, 2013

    „Постојат многу рецепти за козењак и сите се добри на свој начин, но овој …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Се загрева млекото, шеќерот и ванилата, за да се стопи шеќерот. Се остава да се лади. Потоа се подготвува квасецот и се чека да стаса.
    2. 2.Кога млекото ќе биде млако и квасецот стасан замесуваме тесто со останатите состојки. Месиме подолго, за да се измазни убаво. Оставаме да стасува.
    3. 3.Кога ќе стаса му додаваме суво грозје или мак предходно сварен во четврт млеко и 5 лажици шеќер. (Може и само со корица од лимон)
    4. Козењак4.Потоа тестото се дели на еднакви делови и од нив се плете плетенка. Се остава повторно да стаса. Се мачка со жочка и се пече.
    5. Козењак5.Првин на посилно, потоа постепено се намалува температурата. Кога ќе се испече се премачкува со маргарин и се остава да се олади. Добар апетит.