Нашиот читател Сотир Павловски ни препорача дека ова јадење е идеална празнична вечера за нас и нашите најблиски… Фала Сотир и ветуваме дека ќе го пробаме.

Крап на дуњи и суви сливи

By Сотир Павловски Published: December 6, 2012

    Нашиот читател Сотир Павловски ни препорача дека ова јадење е идеална …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Претходно исчистениот крап добро намачкајте го со сол, масло за готвење и црвен пипер и направете неколку засеци со цел маринадата да навлезе подлабоко во месото. Оставете го 1 час во ладилник.
    2. 2.На претходно намаслената тава се реди кромидот исечен на тркалца со дебелина од 1 цм. Доволна количина на кромид е кога ќе се покрие дното на тавата (не смета ако има и повеќе).
    3. 3.Наредете ги сливите и дуњите кои се претходно исечкани на коцки (пожелно е сувите сливи да постојат во топла вода за да не бидат гуменикасти).
    4. 4.Префрлете ја рибата во претходно наредената тава и печете на 200 степени целзиусови. Самото печење на рибата зависи од тоа колку и дали е мрсна. Ако рибата е поголема, на почетокот печете со фолија половина час. Печете отприлика 1 1/2 до 2 часа.
    5. 5.Пред самиот крај измешајте го доматното пире со ситно исецканиот магданос и полијте ја рибата, па повторно вратете во рерната за да се потпече глазурата.
    6. 6.Послужете го со квалитетно бело суво вино. Наздравје!