Денес решивме да се израдуваме со овие превкусни крцкави филети. Ние употребивме пастрмка, но можете да ја замените со било која друга риба, а богами и пилешките стекови се фантастични кога се панираат на ваков начин. Искомбинирајте ги филетите со пире или мешан зеленчук пржен на малку путер.
Крцкави филети од пастрмка
By October 10, 2012
Published:Денес решивме да се израдуваме со овие превкусни крцкави филети. Ние …
Ingredients
- 2 филети од пастрмка (поголеми)
- 200 гр снегулки од компири (или овесни, или други - по желба)
- 50 гр рендан пармезан
- 2 јајца
- 1 кафена лажичка оригано
- малку сол
- малку црн пипер
- масло за готвење
Instructions
- 1.Филетите убаво измијте ги и исушете ги со кујнска хартија. Посолете ги по желба и испрскајте ги со црн пипер.
- 2.Во еден сад изматете ги јајцата (со вилушка), а во друг истолчете ги снегулките (но не премногу), додадете го пармезанот и ориганото и убаво измешајте.
- 3.Зачинетите филети прво спуштете ги во садот со јајца, а потоа провалкајте ги во смесата од снегулки.
- 4.Пржете ги во подлабоко тавче со загреано масло по 5 минути од секоја страна, или додека не добијат убава златеста боја. Кога ќе ги извадите од тавчето, ставете ги на кујнска хартија за да се упие вишокот масло. Послужете ги топли.
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Пржење
- Skill Level: Едноставна