Лаванда, карамела и смокви. Звучи доволно прималиво, нели? Со додаток на малку цимет, станува просто неодоливо. Дозволете си слатко гурманско уживање.

Крем со смокви и лаванда

By А.А.З. Published: July 6, 2012

    Лаванда, карамела и смокви. Звучи доволно прималиво, нели? Со додаток на …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во сад за готвење сварете го млекото со 100 мл. слатка павлака, желатин и неколку цветчиња лаванда. Тргнете го од оган и оставете го 15 минути да се олади.
    2. 2.Жолчките заедно со 75 гр. шеќер сварете ги на пареа, притоа непрестајно мешајте.
    3. 3.Млакото млекото исцедете го и заедно со маскарпонето, мешајќи, додадете ги во смесата од жолчки.
    4. 4.Преостаната слатка павлака со миксер измешајте ја и внимателно додајте ја во претходната смеса.
    5. 5.Кремот распоредете го во неколку чаши и оставете го во ладилник барем 3 часа.
    6. 6.Свежите смокви пресечете ги на пола. Во тава загрејте го путерот и карамелизирајте го преостанатиот шеќерот. Додадете ги смоквите, лимоновиот сок и лажица цимет и малку запржете ги. Кога смесата ќе се олади, распоредете ја врз ладниот крем и украсете со цветчиња од лаванда.