Запечен карфиол во бешамел сос со многу кашкaвал. Кремасто уживање кое ви го препорачуваме во моментите кога немате идеја што за ручек. Супер вегетаријанска варијанта која сме сигурни дека ќе ви се допадне.

Кремаст запечен карфиол

By Гастронаут Published: November 28, 2013

    Запечен карфиол во бешамел сос со многу кашкaвал. Кремасто уживање кое ви …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Карфиолот добро измијте го и поделете го на парченца. Во голем сад ставете вода да зоврие.
    2. 2.Откако водата ќе зоврие ставете го карфиолот во садот за да се свари. По десетина минути извадете го и исцедете го.
    3. 3.Тавата за печење премачкајте ја со путер и префрлете го карфиолот. Загрејте ја рерната на 180 степени.
    4. 4.Во меѓувреме направете го сосот. Во сад ставете путер почекајте да се растопи и додадете брашно. Промешајте. Полека додавајте млеко и постојано мешајте. На крај ставете сенф.
    5. 5.На тивок оган варете го сосот додека не стане густ. Додадете пармезан, кашкавал, ставете сол и малку црн пипер.
    6. 6.Со сосот прелијте го карфиолот, а одозгора изрендајте кашкавал. Печете околу 10 до 15 минути додека карфиолот не добие златно кафена боја.