За денес издвоивме не еден, туку два фантастични десерти со крушки и чоколадо. Пробајте па кажете ни која од двете варијанти ви се допаѓа повеќе.

Крушки со чоколадо x2

By Гастронаутка Published: August 8, 2012

    За денес издвоивме не еден, туку два фантастични десерти со крушки и …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.За десерт 1 (слика лево): Во подлабоко тенџерче ставете ја водата, медот, сокот од лимонот и портокалот и малку од изренданата кора од портокал и оставете ја смесата да зоврие. Крушките излупете ги, засечете им го дното за да можат да стојат прави, но оставете ги дршките.
    2. 2.За служење, извадете ги крушките од сирупот, оладете ги добро, а потоа долниот дел потопете го во растопеното чоколадо и посипете со исечканите бадеми. Оставете чоколадото да се стегне и прелијте ги со сирупот пред да ги послужите.
    3. 3.За десерт 2 (слика десно): Процедурата е иста - крушките се варат кратко во сирупот и се оставаат да се оладат. Чоколадниот прелив се добива така што се остава павлаката да се загрее до пред зовривање, а потоа се додава чоколадото на парчиња и се меша додека не се растопи и изедначи смесата.
    4. 4.За послужување можете преливот да го ставите под крушките, од страна или комплетно да ги прелиете одозгора - изберете го оној начин што ви одговара најмногу.