Навистина необичен рецепт кој се прави релативно брзо, а има совршен вкус. Можете наместо крушки да искористите јаболка, праски, кајсии или сливи, а виното може да биде и малку скиселено – ем нема да го фрлите, ем ќе добиете супер десертче.

Крушки во сируп од црвено вино

By Гастронаутка Published: September 22, 2012

    Навистина необичен рецепт кој се прави релативно брзо, а има совршен …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во тенџерче ставете го виното и шеќерот и оставете го да зоврие. Додадете ги циметот и ванилиниот шеќер додека смесата врие.
    2. 2.Излупете ги крушките, но така да рачките им останат, за да бидат поубави за сервирање и додадете ги во сирупот.
    3. 3.Изрендајте ја кората од едниот портокал и исцедете го сокот па додадете го во смесата. Другиот портокал исечкајте го на парчиња, па додадете го и него. Намалете го оганот и оставете ја смесата да се вари на тивко.
    4. 4.Ако после 30-40 минути крушките се сварени, а сирупот е уште редок, извадете ги крушките и продолжете да го варите сирупот додека не стане густ и леплив.
    5. 5.За послужување, ставете по една крушка во чинија, а потоа прелијте ја со сирупот.