Со оглед на тоа што  лимоните во овој период имаат прекрасен вкус и арома, ова одлична прилика да направите прекрасен домашен ликер од лимон, познат како Лимончело. Се што ви треба е маку трпение и за некоја недела ќе добиете совршен пијалок кој се служи ледено ладен и е идеален по обилниот ручек или вечера.

Ликер од лимон

By Гастронаут Published: May 31, 2014

    Со оглед на тоа што  лимоните во овој период имаат прекрасен вкус и арома, …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Лимоните добро измијте ги со топла вода. Со помош на ноже за лупење одстранете ја кората на лимонот. (за приготвување на ликерот се користи само кората и тоа жолтиот дел, па затоа при лупењето обрнете внимание да нема од белиот дел, затоа што ликерот во тој случај би добил горчелив вкус)
    2. 2.Корите од лимонот ставете ги во поголем стаклен сад со поклопец заедно со алкохолот. Затворете го садот и оставет го на темно место барем две недели.
    3. 3.Кога ликерот ќе ја добие убавата жолта боја, време е да се подготви сирупот. Зовријте ја водата со шеќерот и оставете го сирупот да се олади.
    4. 4.Одстранете ги користе од лимон (прецедете го ликерот) и додадет го ладниот сируп. Стакалениот сад затворете го и оставете го уште неколку недели да одстои.
    5. 5.Ликерот се служи ледено ладен (најдобро е да го чувате во замрзнувач).