Ако сакате некого да воодушевите со вашите куварски способности тогаш овој рецепт за лимон суфле е правиот за вас. Вистински адут за брз превкусен и феноменално декоративен десерт.
Лимон суфле
By November 30, 2012
Published:Ако сакате некого да воодушевите со вашите куварски способности тогаш …
Ingredients
- 4 лимон
- 4 зелени лимони
- 3 поголеми јајца
- ½ шолја шеќер
- 2 лажици брашно
- малку шеќер во прав (за декорација)
Instructions
1.Лимоните добро измијте ги. На секој остранете им го горниот дел така да остане барем 2/3 од лимонот. Со ноже и лажица за сладолед, нежно остранете го внатрешниот дел.
2.Во сад за готвење со помош на миксер изматете 3 жолчки со ¼ шолја шеќер и неколку исцедени лимони. После неколку минути ставете го садот на тивок оган 7 минути константно мешајќи. Во друг сад изматете ги белките со преостанатиот шеќер.
3.Во оладената жолта смеса нежно додавајте од белките. Додате го брашнот и убаво промешајте. Кога ќе добиете компактна смеса, секој лимон наполнете го отприлики 2/3.
4.Печете на загреана рерана, на 180 степени, околу 12-14 минути, или се додека не малку не нарасне и добие нежна златна боја. Испчените лимони попрскајте ги со шеќер во прав и веднаш служете ги.
- Cuisine: Десерт
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна